Вт11212017

У Дзітве ўпершыню прайшло свята капусты (фота)

19Направа пойдзеш – на выставу вырабаў з агародніны трапіш. Налева – кулінарныя шэдэўры з капусты паспрабуеш. А прама пойдзеш – таленты творчыя адкрыеш… Гасцей свята “Хрумсцім, хрумсцім капустай”, якое ладзілася ў аграгарадку Дзітва, чакалі адразу некалькі пляцовак, дзе кожны мог паспрабаваць сябе ў ролі дэгустатара, навучэнца, мастака і нават крытыка.

Памятаеце паварыху з культавага фільма "Дзяўчаты" Тосю Кісліцыну, якая, загінаючы пальцы, распавядала, колькі разнастайных страў можна прыгатаваць з бульбы? Дык вось, годную канкурэнцыю гэтай агародніне ва ўніверсальнасці і варыятыўнасці рэцэптаў па праве можа скласці хіба толькі капуста. У гэтым давялося пераканацца падчас дэгустацыі: катлеты, бігас, салат, чабурэкі, бліны, піражкі і нават квас – меню было разнапланавым, і галоўную ролю у кожнай страве іграла капуста. Дарэчы, госці свята маглі не толькі паспрабаваць “гераіню”, але і навучыцца яе гатаваць. Жыхарка аграгарадка Дзітва Данута Ланько давала майстар-клас па квашанні капусты.

– Шынкуем агародніны на 10-літровае вядро, – дзялілася фірменым рэцэптам, які дастаўся ёй у спадчыну ад калегі з бальніцы "Астроўля", Данута Станіславаўна. – Заліваем яе расолам з разліку адна сталовая лыжка з верхам солі на літр вады. Пакідаем квасіцца на тры дні. Перыядычна капусту трэба праколваць – для раўнамернага прасола і каб выходзіла горыч. Затым дадаём цукар (невялікую шклянку) і моркву. Даём гародніне час "ажаніцца" яшчэ суткі і раскладваем у банкі. Вядома, па жаданні можна дадаць яшчэ і кмен, і журавіны – гэтыя інгрэдыенты ўжо справа густу. Але капуста і без таго атрымліваецца смачнай і хрумкай. Рэцэптам, дарэчы, я карыстаюся ўжо больш за 10 гадоў. Разышоўся ён даўно і па аграгарадку. Напрыклад, мае суседкі іншай квашанай капусты не прызнаюць.

39

Жыхаркі аграгарадка Дзітва (злева направа) Наталля Відлоўская і Данута Ланько.

Але больш за ўсё людзей было не на майстар-класе і нават не каля дэгустацыйных сталоў, а ў глядзельнай зале. Тут праходзіла цэнтральная падзея свята "Хрумсцім, хрумсцім капустай" – конкурсная праграма "Барыня-капуста". За гэты тытул спаборнічалі адразу пяць удзельніц: Інна Белянко з аграгарадка Крупава, Ганна Шэршань з Мажэйкава, Алеся Назіна з Дзітвы, Вольга Бальцэвіч з Гудаў і Марына Бартось з аграгарадка Ваверка. На што толькі не прыйшлося пайсці канкурсанткам, каб стаць той самай "барыняй-капустай". І сябе ў візітнай картцы яны хвалілі, і ўнікальныя кампазіцыі з агародніны стваралі, і смачнымі стравамі журы "залагоджвалі", і аб любові да капусты распавядалі, і “капуснымі” рэцэптамі прыгажосці і здароўя дзяліліся, і прыдуманыя арыгінальныя касцюмы дэманстравалі... Добра, што праграмай былі прадугледжаны канцэртныя нумары, падчас якіх жанчыны маглі перавесці дух і падрыхтавацца да чарговага этапу конкурсу! Радавалі слых гледачоў артысты народнага ансамбля песні і танца "Лідчанка", а таксама госці з Дзятлава – народны ансамбль песні і танца “Ядранка”.

52

5153

60

– Што такое свята "Хрумсцім, хрумсцім капустай"? У першую чаргу мы хочам захаваць нашы традыцыі. Капусту мы заўсёды любілі, заўсёды яе вырошчвалі на агародах, нарыхтоўвалі на зіму, абавязкова квасілі... І сёння нам важна наша самабытнасць, – пракаментавала загадчыца філіяла “Дзітвянскі Дом культуры” Лідскага раённага цэнтра культуры і народнай творчасці Таццяна Каплун. – Дзітве ўсяго 42 гады. Такі ўзрост і для чалавека невялікі – што ўжо казаць пра населены пункт! А гісторыю, як вядома, ствараюць людзі. Таму галоўная мэта свята, паўтаруся, паказаць мінуўшчыну, адрадзіць былыя традыцыі і зарадзіць новыя – для будучага пакалення.

59

61

Мерапрыемства "Хрумсцім, хрумсцім капустай" завяршылася ўшанаваннем удзельніц конкурсу “Барыня-капуста” і ўзнагароджваннем пераможніцы. Ёю, прынамсі, стала аператар ЭВМ Ваверскай сярэдняй школы Марына Бартось.

11

…Першае ў Лідскім раёне свята капусты дало ўпэўненасць, што ў наступным годзе ўдзельнікаў і гледачоў будзе яшчэ больш. Бо ідэя і канцэпцыя мерапрыемства сапраўды арыгінальныя, цікавыя, не падобныя на іншыя – таму свята павінна стаць адным з брэндаў нашага рэгіёна. Ужо нават ёсць канкрэтныя ідэі па развіцці гэтага праекта. Напрыклад, каб «уваходным білетам» служыла не капейка, а страва з капусты для дэгустацыйнага стала і асобнага конкурсу на лепшы рэцэпт сярод гледачоў.

34

34

34

34

34

34

34

34

4445

47

47

47

47

56

58

50

6364

6665

12

3

5

67

8

9

9

9

9

9

1718

20

2223

2426

25

25

25

2223

25

25

25

67

68

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

 

Наши блоги: 

Из личного блокнота

petrul
Блог Людмилы Петрулевич

Открытый микрофон

pin
Блог Жанны Пиневской

Строчки без точки

rus
Блог Виктории Русилевич

Между делом

kudr
Блог Татьяны Кудряшовой

Житейский перекресток

Каральчук
Блог Татьяны Каральчук